måndag, mars 11, 2013

Jet-Set 6000

Hittade en bild som jag tog när jag och ett par kollegor lämnade Hisingsön och begav oss till centrum för att inmundiga en värdig fastlandslunch. Vid Polhemsplatsens stoppljus ser jag plötsligt det här:


En kombibil med en vissen takbox från 80-talet. Big deal, tänker ni. Ja tänk för att det är det, säger jag. Jag tycker det så himla fantastiskt att den heter Jet-Set 6000.

Jet-Set räckte liksom inte. Folk som spontanflyger privatjet till Saint Tropez för äta champagnelunch på nån schejkig yacht kan ta sig i röven. Den här takboxen knäcker allt motstånd. Den är för riktiga högrullare. Vi snackar för fanken om en sex tusen gånger fetare takbox än din morsa ens kan drömma om. Jet-Set 6000.

Om jag fick resa tillbaka i tiden till en historisk plats och bevittna en historisk händelse så ligger allt i lä. Hitlers bunker, slaget vid Lützen, stormningen av Bastiljien, Martin Luter Kings jag-har-en-dröm-tal, när flodhästen Nelson föddes osv. Jag skulle välja konferensrummet när Jet-Set 6000 presenterades och klubbades igenom. Jag får för mig att den presentationen var episk. Det måste den ha varit. Det krävs fan guts att ta den absolut svennigaste medelklassmarkören av dem alla och försöka ladda den med någon sorts historiskt stekarvärde. Jag menar hela takboxens existens baserades ju på att dess målgrupp var för fattiga eller i alla fall för snåla för att ta flyget. Ett extra lagringsutrymme för de som tvingades ta sin leasingbil och bränna ner via autobahn till alperna. Kan något andas mindre Jet-set än så? Jag vet inte om man ska tillskriva den som kom på namnet kredd för sin ironiska humor, men tanken på att ägaren nu får en liten påminnelse om livet de inte lever, varje gång de packar sin takbox, är nästan för bra för att vara ärligt uppsåt.

Frågan är bara varför man stannade på 6000 när man skulle boosta värdet i Jet-set-begreppet. Man kunde ju lika gärna ha valt 10000 eller 100000 när man ändå var igång, tänker jag. Så hur bestämde man sig för att 6000 var taket? Kändes det förmätet att gapa efter en högre summa? Var 6000 det högsta man kunde med?

När man ser allt ur det ljuset så kan man nästan känna den ängsliga radhusdoften i den slutgiltiga produkten.

27 kommentarer:

Arne sa...

Alltså, nu är ju absolut inte jag någon volymexpert, men kan inte 6000 ha något att göra med hur mycket den rymmer? Kram!

mikebike sa...

Arne: Jag håller det för orimligt. Skulle den rymma 6000 liter då? Jag tycker det är luddigt. Och oavsett. Jet-Set. Det finns ingen människa som lever ett jet-set-liv och samtidigt äger en takbox.

Elet sa...

Fast man kanske lever jetsetlivet a la 80-talet? Du vet dom där skidåkarna i Sällskapsresan som dundrar nerför backen ackompanjerad av musik? Skulle ju passa perfekt, och då är takbox och en färgglad "boombox" tillåten och tillochmed att föredra!

Nu är jag förstås -född- på 80-talet så jag kan väl inte vittna om det helt på egen hand, men jag gör som alla andra - antar utifrån populärkulturen!

Ellet sa...

Och ELET är Ellet. Laptops och deras förrädiska enterknappar.

Anonym sa...

Det är coolt med gammal ful takbox på ny fin bil.

Axial sa...

Det kunde varit värre: en sån där reklammålad takbox från Cloettas kexchoklad. Hellre fick man spärra in mig i en källare och tortera mig med mjuka kuddar och bekväma fåtöljer än jag monterade en sån box på bilen.

Arne sa...

:) okejrå!

mikebike sa...

Ellet: haha ja kanske

anonym: är det verkligen det?

axial: det kan alltid vara värre :) men takbox som fenomen. jag förstår att det kan vara praktiskt men det är också det som gör produkten till vad den är. Förvaringsutrymmenas ecco-skor.

arne: skönt att vi rett ut det här :)

Greve Kycklingben sa...

Om Jet-Set skall rymma 6000 l får den fanimej innehålla ett maskhål som länkar till Shurgard eller nåt...

Anonym sa...

Fast jag vet inte, att säga att takbox som fenomen är billigt...

Du vet, kostnaden för en resa till valfri fjällort sportlovsveckan med stughyra, eventuell skidhyra, liftkort, skidskola till ungarna och för den delen en takbox skulle nog kännas även i plånboken hos en person som står över oss medelklass.

Du kan för övrigt köpa en egen om du vill

http://www.blocket.se/varmland/Takbox_jetset_6000_45181111.htm

mikebike sa...

Greve Kycklingben: Haha vilken grym grej det skulle vara. som en superanalog dropbox.

Anonym: Absolut. Jag säger inte att det är billigt. Jag säger bara att det inte känns helt förenligt med vad man vanligtvis förknippar med en jet-set-livsstil.

Six sa...

Coolt

SE sa...

Om takboxen nu är avhandlad så efterlyser jag följande inlägg:

1: Mike's sökande efter en värdig stil, del 2

2: Att luncha på Hisingen, eller snarare varför inte

Tack!

Z sa...

går det inte båt till hisingen?

Magnus sa...

Jag vill ju på intet sätt förstöra din tankebana om det fantastiska styrelsemötet och skapandet av "Jet-Set 6000". Dock tror jag det är mötet dess för innan du ska rikta in dig på då det trots allt finns en "Jet-Set 5000"!

Colombialiv sa...

Alltså jag tänker mest på det du skriver om att åka till Alperna. Det känns helt otroligt jet-set (även om det sker i bil med takbox) för någon som mig som är född och uppvuxen i norra landsändan. Det kanske är rimligt nära från södra Sverige, men jag tänker nog att de flesta kör med sin takbox till svenska fjällen och dit går ju inga flyg så alternativen är inte så många.

Eller ja, hur som helst. Fara på skidresa utomlands känns jet-set.

mikebike sa...

Six: Coolt ja. Bara förnamnet.

SE: nummer 2 ligger och bidar sin tid.

Z: jo men det är inte lika mycket Jet-set som att åka biogas-kombi förstår du.

Magnus: Redan förstört. Fan också. :)

Colombialiv: Kan vi inte bara enas om att Jet-set är ett kul namn på en takbox? Just för att produkten inte känns helt självklart förenlig med rysk kaviar i kubik och champagnevaskning i saint tropez.

Z sa...

Då förstår jag. Själv-cred är bäste vän.

mikebike sa...

z: själv-cred?

Colombialiv sa...

Hehe okej. Det kan vi enas om.

mikebike sa...

colombialiv: haha gött, själv var det jet-set att åka till danmark när jag var liten. vi åkte en dagstur till fredrikshamn per år. då maxades det vill jag lova :)

darkly sa...

JetSetLambo
http://3.bp.blogspot.com/_S9J4PGgFKJI/SdBuTovKLZI/AAAAAAAABPE/oFH5taTXd-8/s400/Lambo+with+Ski+box+2.jpg

BroderSvea sa...

Jag har ju hittat reklambyrån för dig!

http://www.bartonfgraf9000.com

Anonym sa...

Klassiskt. men varför inte blinga upp den med lite kromfolie? t.ex. http://foliepapper.se/produkt/folie___papper/helfoliering/conform_chrome_easy_apply___

Skulle bli en prydnad för vem som helst! Mvh/exilväschötten

Axial sa...

Jag blev lite besviken på att foliepapper.se inte kränger foliehattar! Hur f-n kan man vara i foliebranschen och inte ha det?

Jessica sa...

Jag som faktiskt sitter i såna där konferensrum och kommer på ena namnet dummare än det andra (dock inte för takboxar) utgår helt ifrån att valet av 6000 istället för 1000000 är för att inte stänga alla dörrar för en uppföljare. Och om du tror att det går att göra en uppföljare på 1000000 så har du fel.
1 - miljonen går inte att toppa. Miljon är av någon anledning nirvana.
2 - Det går inte att lägga till fler nollor, för de flyter ihop och ingen vet vad som kommer efter miljonen.
3 - 2000000 låter inte alls så märkvärdigt som uppföljare.

6000 ger alla möjligheter. Det ger känslan om att det finns både en 5000 och rent av flera tidigare modeller. (Ägaren känner att han verkligen har den senaste modellen) Samtidigt så finns möjligheten att komma med en JetSet 8000. (vet inte varför, men JetSet7000 kommer du aldrig se på marknaden)

Det är vad jag har att säga i ämnet.

Anonym sa...

Faktum är att det faktiskt fanns en Jet-Set 5000 också. Troligen föregångare till Jet-Set 6000.